Ayuverda

Ayurvedinen pää- ja kasvohieronta


Päässä sijaitsevat meille tärkeät elämän toimintoja ohjaavat elimet, kuten aivot, monien hermojen päät ja koko inhimillinen ajatustoiminta. Tietysti myös neljä tärkeintä aistielintä - silmät, korvat, nenä ja suu - ovat pään alueella.

Kasvoissa ja päässä on valtava määrä akupunktiopisteitä. Intialainen lääketiede nimittää niitä marma-pisteiksi. Näitä pisteitä hieromalla voidaan mm. virkistää silmiä, avata poskionteloita, lisätä keskittymiskykyä ja tasapainottaa hormonaalista toimintaa.

Hieronta vaikuttaa jo ensimmäisellä kerralla, mutta mikäli toivoo apuja esimerkiksi vuosia vaivanneeseen migreeniin, ei yksi hoitokerta välttämättä pidä kohtauksia kovin kauaa loitolla. Parhaan hyödyn hieronnasta saa, kun hoito toistetaan seitsemänä viikkona peräkkäin, yksi hoitokerta viikossa. Kuitenkin jo yksikin hoitokerta rentouttaa ja virkistää mieltä.

Ayuverda


Ayurvedaa on harjoitettu Intiassa jo tuhansien vuosien ajan. Sen juuret on voitu paikantaa aikaan aina 4000 – 5000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Se kehittyy yhä kaiken aikaa paitsi Intiassa, myös ympäri maailmaa.

Ayurveda, "lääketieteen äiti" näkee ihmisen kokonaisuutena. Ei ainoastaan fyysisenä kehona, vaan myös tunneolentona ja henkisenä olentona. Ihminen heijastaa omassa olemisessaan maailmankaikkeutta, ollen sen pienoismalli. Ayurvedan mukaan keho oireilee ja sairastuu, jos keho on vääränlaisen ruuan tai hoidon takia epätasapainossa. Ayurvedassa puhutaan kolmesta eri kehotyypistä - vatasta, pittasta ja kaphasta, joiden epätasapaino myötävaikuttaa sairauden kehittymiseen.


Käyttöalueet ja hoitotavat


Ayurvedinen pää- ja kasvohieronta muodostuu sarjasta hierontaliikkeitä, taputuksia ja tukistuksia. Niillä käsitellään rytmikkäästi, tehokkaasti, mutta hellävaraisesti hartiaseutu, olkavarret, niska, selkä ja pää sekä kasvot. Ayurvedinen hieronta muun muassa:

- rentouttaa lihaksia, niin paikallisesti kuin yleisestikin.
- helpottaa migreeniä ja jännityspäänsärkyä
- helpottaa astman oireita
- terävöittää aisteja
- rauhoittaa mieltä ja helpottaa stressiä
- elvyttää hiusten kasvua
- kuona-aineet poistuvat kudoksista tehokkaasti
- kirkastaa ajatuksia
- stimuloi hermojärjestelmää

Hoito kestää noin tunnin. Asiakas istuu aluksi tuolilla ylävartalo riisuttuna, pyyhkeeseen kiedottuna. Hoito alkaa pään, niskan ja selän hieronnalla. Tämän jälkeen asiakas pääsee selinmakuulle lämpimän huovan alle, jolloin hierotaan kasvojen ja pään aluetta sekä marmapisteitä. Myös korvalehdet hierotaan. Hoito muistuttaa intialaista päähierontaa, mutta painopiste on enemmän kasvoissa ja hoito on hellävaraisempaa.

Hoidossa käytetään hierontaöljyä. Käytän pääasiassa Frantsilan luomuöljyjä. Hieronnan aikana öljy ravitsee hiuksia ja päänahkaa. Lisäksi kasvojen hieronta tuntuu mukavammalta, kun käytetään öljyä. Varaathan siis mukaasi sellaiset vaatteet, joiden mahdollinen öljyyntyminen ei haittaa. Hoidon jälkeen saattaa väsyttää, tai tunteet saattavat kuohua. Hyvä idea on, ettei hieronnan jälkeen ole enää sovittua menoa.

Koska hiukset jäävät hoidosta öljyisiksi, kannattaa tehostaa hoidon vaikutuksia ja käydä hoidon jälkeen saunassa, vähintään lämpimässä suihkussa vähän pidemmän kaavan kautta.

Ayurvedinen pää- ja kasvohieronta on erinomainen tapa hemmotella itseä, puolisoa tai ystävää. Lahjakortti päähierontaan on huomaavainen ja kaunis, aineeton lahja! Inhimillisen Vastaanoton Ayurvediseen pää- ja kasvohierontaan sisältyy hoidon päätteeksi yrttitee sekä ensimmäisellä kerralla yrttijalkakylpy kotiinviemisiksi.

Ayurvedinen kasvohoito ei valitettavasti sovi, jos sinulla on
- korkea verenpaine, mikäli se ei ole kurissa lääkityksen avulla.
- vaikea dementia
- aktiivinen syöpäsairaus
- epilepsia
- olet raskaana
- tulehdustila
- tulehtunut ihottuma kasvojen alueella
- tulehtunut psoriasis päänahassa
- krapula tai humalatila
- jos olet ollut isossa leikkauksessa, tule vasta kun haava-alueet ovat parantuneet